Bir İnsan Daha Gülsün Yeryüzünde İyilik Büyüsün

Ordu Harman Kültürü Festival Alanı

Bir kültürün devamlılığı, geleceğine kapı aralar. Sen1Ordusun, bu konuda her geçen gün kendisini geliştiriyor. Ordu ve Karadeniz kültürlerinin yeniden gün yüzüne çıkması ve unutulan değerlerin devam ettirilmesi için çok önemli bir projeye imza atılıyor.

Ordu’nun harman kültürünü, modern zamanla birleştirip ortaya yepyeni bir fikir çıkardılar. Hem eski zamanları bilen insanların özlemini dindirecek hem de gençlere kültürlerini tanıtıp, öğretecek bir proje olacak.

TOPLUMA VEFA BORCU / PROJENİN ÇIKIŞ HİKAYESİ

Ordu Valisi Tuncay Sonel, göreve başladığı ilk zamanlarda çok anlamlı bir proje başlattı. Ordu’da bir yetimhanede büyüyen çocukların hayallerini gerçekleştirmek için onlardan mektup yazmasını istedi. Mektuplarda yazan hayallerin birçoğunu gerçekleştirdi.

Sen1Ordusun, Vali Sonel’e duyduğu şükrandan dolayı, serander projesini valiye ithaf etti. Serander Vali Bey’in ismini taşıyacak. Ordu halkı adına, Sen1Ordusun platformunun valiliğe hediyesi olarak kabul edildi.

HARMAN KÜLTÜRÜ

Bizdeki harman kültürü, birlik ve beraberliğin güçlenmesinde büyük rol oynamıştır. Sen1Ordusun’un da sembolünde yer aldığı gibi bilek gücünün, insanları bir araya getirip yardımlaşmasını çoğaltır.

Ordu harmanı ayrıştırmaz, birleştirir.

Harman alanları insanların birbirlerine destek olduğu, ‘’bir elin nesi var, iki elin sesi var’’ anlayışıyla hareket ettikleri yerlerdir. Kültürün, yıllardan beri gelen bir koruyucusudur.

Çok sayıda insanın, birbirlerinin statülerine bakmadan, aynı amaç uğruna orada toplanmalarına vesile olur.

PEKİ NEDİR BU SERANDER?

Orduluların hasret kaldığı harman ortamı, yeniden canlanıyor. İçerisinde neredeyse bütün kültürel ve yöresel etkinliklerin yer aldığı, kocaman bir etkinlik alanı yapılıyor. Burada A’dan Z’ye her türlü harman kültürüyle bir arada olma imkânı tanınıyor.

YÖRESEL KÜLTÜR YENİDEN CANLANIYOR

Bölgede tiyatrocuların, yöresel kıyafetlerle sahne alacağı bir alanın yapılması planlanıyor. Burada, eski zamanlardan derlenen Ordu hikayeleri, efsaneleri ve anlatılarının senaryolaştırılmasıyla görsel oyunlar sergilenecek. Bu oyunların içerisinde bilmece, bulmaca, lehçe, deyim, yerel sözcükler de yer alacak. Bu sayede yerel dil, yaşayan dilin içerisine girecek.

KIYAFETLER

Üniversitelerin moda tasarım bölümlerinin hazırlayacağı yöresel kıyafetler, sahnede yer alacak sanatçılar üzerinde sergilenecek.  Kadınlarda; başta yaşmak, altta şalvar ve üstlerinde peştamal vardır. Erkeklerde; başta kabalak, üstte gömlek, avcı yeleği ve aba, altta zıpka vardır.

FOLKLOR GÖSTERİLERİ

Yine aynı alanda, Ordu’nun yöresel halk oyunlarının tekrar topluma kazandırıldığı bir folklor grubu gösterisi olacak. Böylece Ordu’ya özel oyun grubu oluşturulup, uluslararası yarışmalarda da figür haline getirilmesi öngörülüyor.

ORDULU EZGİLER

Ordu’ya ait türkülerin, yerli sanatçılarla buluştuğu, ezgilerle kültürü bir arada yaşatan, festival tadında besteler ziyaretçileri bekliyor. Böylelikle, kaybolmaya yüz tutmuş türküler tespit edilip, yeniden kültürümüze kazandırılacak. Aynı zamanda, Ordu lehçesiyle buluşan stand-up gösterileri, izleyicilerle bir arada olacak. Ayrıca Ordu lehçesinin hayat kazandığı Grup Tek’in gösterileri olacak.

YAZLIK SİNEMA     

Yapılacak bütün etkinlikler ve tanıtımlar, harman alanına kurulacak dev ekranda gözler önüne serilecek. Aynı zamanda Ordu hikayeleri ve efsaneleri senaryolaştırılarak, yazlık sinema halinde burada sergilenecek. Ordunun tüm kültürel değerleri görselleştirilip, ziyaretçilere burada gösterilecek.

ORDU’NUN MEŞHURLARI: ŞELALELER VE DEĞİRMENLER

Ordu kültürünün vazgeçilmezlerinden olan şelale ve değirmen hikayeleri, yeniden yapılandırılıyor. Harman alanının yanına, Ordu’nun meşhur şelaleleri ve değirmenleri yapılıyor. Hikayeleriyle bu zamana kadar Ordu’yu kasıp kavurup, etkisi altına alan anlatılar harman alanında da yerini alıyor. Çoğu Ordulunun bildiği Göğ Gözlü Gökçe Gelin Şelalesi gibi etkileyici hikayeleri olan değirmen ve şelaleler senaryolaştırılıp, dev ekranda seyircilerle buluşacak.

ORDU GÖZLER ÖNÜNDE

Harman alanında, Ordu’nun şelalelerinin ve değirmenlerinin aynı zamanda harman alanının bir minyatürü yer alacak. Ölçekli maketlerle hazırlanan bu alanda ziyaretçiler her bir detayı bir arada görebilecekler.

HARMAN KÜLTÜRÜNÜN ESİNTİSİYLE ORDU DÜĞÜNÜ

Ordulu olup, şehit ailesi ve yakınlarından, gazi ve ailelerinden, kimsesiz büyümüş kardeşlerimizden, maddi durumu yetersiz olanlar için düğünler Sen1Ordusun’dan.

Birlik ve beraberliğin pekiştiği düğünler, kültürün de bir yayıcısıdır. Sen1Ordusun, Ordu kültürüne uygun olarak, geçmişteki harman düğünlerinin aslına sadık kalarak bu güzel güne destek oluyor.

HARMAN ALANINDA SESLİ REHBER

Tasarlanan projelerin sesli şekilde dijital ortama aktarılmasıyla, ziyaretçiler kolaylıkla bilgi edinebilecek.

Kulaklıklar vasıtasıyla, gelen ziyaretçiler hem ortama daha hâkim olabilecek hem de ayrıntıları kaçırmadan gezebilecek.

ORDU KÜLTÜRÜ ÖĞRENCİLERLE

Ordudaki okulların, öğrencilere gezi düzenleyip harman alanına getirmesi planlanıyor. Böylece gençler ordu kültürünü çok daha yakından tanıyacak.

ATÖLYELER VE HEDİYELİK ÜRÜNLER

Başta cam üfleme olmak üzere pek çok atölye ve hediyelik ürün alanları oluşturulacak. Gelen gelirler Ordu yetimhanelerine bağışlanacak. Gelirini, yetim ve öksüz çocukların hayallerini gerçekleştirmek için kullanacağımız hediyelik ürün stantları açılacak. Burada Ordu’ya özel ürünler sergilenecek. Seranderlerin, şelalenin ve değirmenin minyatür süs eşyaları satışta olacak.

VALİ SONEL’İN PROJESİ GELENEKSEL HALE GELİYOR

Serander alanından gelecek olan gelirler, Ordu’daki yetimhanelere bağışlanacak. Vali Sonel’in göreve geldiğinde başlattığı proje, bu sayede geleneksel hale gelecek. Her yıl aynı tarihte, yetim çocukların mektuplarında bahsettikleri hayalleri, gerçekleşmek üzere yola çıkacak. Toplanan mektupların hepsi, orada bulunan halkla birlikte açılacak. Tüm bunları gerçekleştirmek için bir komisyon kurulacak.